Prófécia Szomolyáról
Kaló Imre borásszal beszélget Benkei Ildikó és Jámbor László
Kairosz, 2008
Hallottatok már vörös aszúról? A Turán nevű, Egerben kialakított magyar-francia, piros, édes szőlőből varázsolja - pontosabban hagyja elővarázsolódni - Kaló Imre. A turánt Csizmazia Darab József egri borász nemesítette, Szomolyán pedig Kaló telepített hozzá először kékszőlőt, 1998-ban. Egyik titka, hogy alig terheli a tőkét, a már botritiszes fürtökkel számítva lemegy - a több kiló helyett - 20 dekára tőkéntként. A mester ezt az elvet követi többi minőségi bora esetében is. (Mennyi lehet palackja?! Az eheti, várbeli borfeszten sajnos nem jelent meg Kaló.)
És a híres szomolyai cseresznye... megtudjuk, ahol jó az előbbinek, ott remek bor is terem. Kaló a helybeli cseresznyéskertet is "rehibiltálja". Ilyen ember kéne több az országba.
...Meg beszél össze vissza mindenfélét, kitűnően hozza a sorozat nem kis részére jellemző görcsölést, pl. bezzegmagyarozik: ó, a dicső múlt: a magyar szürke, a mangalica, meg a jó magyar nép, akin átok ül és féreg rágja-féle hamis romantika, stb. De leginkább: hogy a borkóstolástól fél mellékmondatban eljut a Kossuth téris gyurcsányozásig - nem mintha ebben nem lenne igaza, de ha azt hiszik a sorozat szerkesztői, hogy ez az igazán hozáadott/élvezeti érték a könyvekben, akkor nagyon tévednek. Dugóíze van.
G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2008.09.10. 22:38:33
vero · http://anal0g.blog.hu/ 2008.09.12. 13:28:43
Nem egri az ötlet, csak lenyúlták.
Ópáloson a WinePrincess pincészet készíti a Ménesi borvidéken, Arad mellett.
Cadarissima néven forgalmazzák, szerintem itt is lehet venni, Szegeden van márkaboltjuk, de láttam pinot noirt az intersparban tőlük.
A ménesi vörös aszút 1740 óta jegyzik.
Az egriek meg most lenyúlják.
www.erdelyiturizmus.hu/?action=regio&id=3559
www.wineprincess.ro/
szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.09.12. 13:39:38
vero 2008.09.13. 00:30:13
vastagbőr.hu
vero 2008.09.13. 00:39:29
Akkor te is láttad, hogy hivatkozzák; trianon előtt több helyen termeltek vörös aszút.
A purcsinról, meg csak annyit, hogy aki már kóstolta, az tudja, nem sokkal jobb a noahnál. Tragédia. Abból aszút....
Igen régi fajta, nem is termelnek, ma már kuriózum, ha látsz. De ha abból készült, nem vágyom Szepy Laczkó Máté aszújára.