ha a blogom NEM TECCENE...

HTML

juss murmurandi

  • oázis: Úristen, jól látom, hogy csillagos ötöst adtál a Talált nőre? Ajaj, nagyon föl kell kötnöm a... ... (2009.07.21. 19:23) 5*-ös könyveim
  • Cotta: Én tavaly olvastam és lenyűgöző volt. Azt írtam róla az akkori naplómban: a pina és a fasz hatalmá... (2009.07.20. 10:06) Lady Chatterly szeretője
  • szamárfül/pável: dehogy, szeretem a kommentelőket! :) (2009.07.19. 14:47) Lady Chatterly szeretője
  • http://klematisznaploja.blogspot.com/: Na, közben meg a rendszer javította, most meg tiszta lükének tűnök :))) Befejeztem. (2009.07.19. 14:46) Lady Chatterly szeretője
  • http://klematisznaploja.blogspot.com/: klematisznaploja.blogspot.com/ - Már rég nem az a blogomnak a címe :) (2009.07.19. 14:45) Lady Chatterly szeretője
  • Utolsó 20

benéz

Felkerültél a térképre! :)

Címkék

15 (2) 16 (2) 17 (2) 1956 (8) 2005 (2) 2006 (3) 2007 (4) 2008 (2) 24 (2) aforizma (2) album (4) amator (2) amerika (2) babits (2) baki (2) balaton (3) banzoltanandras (3) bíró kriszta (3) bkv (5) block lawrence (3) blog (17) blogolás (2) bolgar gy (2) bor (5) bp (4) buda (2) budapest (2) burgess a (2) ciki (3) csakugy (3) csukás istván (3) dedina (2) doku (2) domonyi rita (2) dvd (2) ebed (2) elet (6) erotika (2) erotikus irodalom (3) esterhazy p (2) evocatio (5) ferfi (2) feszt (2) film (19) foci (2) forgacs zs (2) foto (2) fozes (2) francia (4) fringe (2) garay jános (2) gasztro (8) google (2) gyerekkonyv (2) hangulat (2) heti mozaik kommentar nélkül (6) hornby nick (2) horror (2) horvátország (2) hrabal (2) iancu l (3) idezet (3) index (2) ing (2) irán (3) író (9) irodalom (13) irok (2) italia (3) játék (9) jókönyv (4) kaja (2) kaminer (2) kassák (2) kedvenc (3) képregény (4) kérdés (3) kiallitas (3) kína (3) kinai (2) kínai irodalom (2) kiszely gábor (2) konyv (24) könyv (17) könyv7 (3) konyvek (2) könyvfeszt (2) könyvtár (3) kosztolányi (3) krúdy (2) kurvaország (2) lackfi (2) leltár (2) lévai k (2) lichter p (2) lovas ildikó (2) lucky luke (2) magany (2) magyar (7) magyarország (2) makedonia (3) makine (2) márai (2) mccarthy c (2) media (4) melo (3) mese (2) mozi (13) mtv (2) munka (3) muzeum (2) nagy g (2) nőirodalom (2) norvég (3) norveg (5) novella (2) nyár (3) nyugat (2) olvasas (3) olvastam (2) palahniuk (2) párt (2) petőfi (2) politika (4) politikus (2) ponyva (4) proli (3) radnoti (4) reakció (2) reakcio (2) recept (2) reci (2) regeny (10) regény (5) rendorseg (2) riport (2) robot (2) sajtó (2) salinger j d (2) saramago josé (3) satrapi m (2) shakespeare (2) sir (2) sor (2) sorozat (2) spiegelmann laura (2) spiro (2) strasser todd (2) susanka (2) szakacskonyv (3) szakácskönyv (2) szdsz (2) szellemkutya (2) szerb antal (6) szerelem (2) szex (2) szinek (3) szinhaz (2) szo (3) tánc (2) termeszet (2) test (2) thesszaloniki (2) tóth krisztina (2) tv (8) ulickaja (3) utikonyv (4) vamos m (3) vaszary (3) végh attila (2) vers (15) vida gábor (2) worldpressphoto (2) zeller f (2) zene (15) TELJES CÍMKEFELHŐ

Székely vicc? Erdélyi szakácskönyv, pirosarannyal

2008.04.30. 17:01 szamárfül/pável

Ritkán olvas ki az ember egy szakácskönyvet, de ha az a legjobb magyaros kajákról szól és olyan a képanyaga, hogy szinte olvashatók a fotói, akkor mégis... Így tettem én is, ezzel:

Pataki János: Székelyföld ízei
Székelykő Kft., 2006

libri.hu , székelykő.hu + részletek!
(4/5)*


Aztán kissé alábbhagyott a lelkesedésem... Az ötös a témának szól leginkább... Mert a receptek elnagyoltak, aki kezdő, az a mennyiségek, sütési idők híján csak hasra ütve készítheti el a finomságokat. És nem tudom, jót tesz-e a kötetnek, ha a fizetet reklámon túl a szövegben is csak egyetlen étterem, a bálványosi Vár-panzó neve hangzik el. Amúgy itt készültek a káprázatos ételfotók is, ami persze jó ajánló a helynek, az ember rögvest felkerekedne, egyenesen rohanna, toronyiránt a terített abroszok felé...

És most, a "csirke becsináltnál", jön a székely vicc, pontosabban a székely kajarecept vége: és "...vegetával, piros arannyal fűszerezzük". ÁÁÁÁÁÁ!
És később felbukkan a majonéz is... Khm. Autentikusság LOL!

De legyünk pozitívak. Íme: kajanevek, amelyek (na jó, nem mind) már a nevükkel is pavlovi reflexet váltanak ki:
Csalános bárányleves. Háromszéki agyas leves (elárulom: disznóaggyal). Lucskoskáposzta. Parasztcsorba. Rókagombaleves. Medveszalámi (tényleg...!) Csalánfőzelék tükörtojással. Rozmaringos nyúlgerinc. Tavaszi báránykorona (=b.gerinc). Nyamm.

S újabb kis kritika: a jobboldali szakácskönyvet (vagyis jobbra vannak a receptek, balra az erdélyi fotók - hehehe, annak, aki ugrott erre) zömmel skanzen Erdély-fotók illusztrálják, ezek már mindennemű szöveg nélküliek. Skanzenszerűt írtam, mert hamis, idili képek, sehol egy csorba (azok legfeljebb a jobboldalon bukkannak fel...), minden tüchtig rajtuk, a tájfotók is hibátlanok, sőt, még az urbánus képek is elő-gereblyézettek a szemnek... Persze, tudom, ínyeket csiklandó gasztrokönyvet tartunk a kezünkben, mégis, ezt picit túlzásnak éreztem. Miközben már elismertem: gyönyörűek a fotók. 
Tamási Áron farkaslaki szülőházát pedig paradicsomlevessel illusztárálni pedig (avagy fordítva) szerintem, hmm, tréfás.

A textus is kínálja a helyi ízeket, felbukkannak a receptekben helyi kifejezések: ereszték, paszuly, csorba, givecs, felzöldségelni, lapító, zakuszka, fuszulyka, murok, nyakas karaj (tarja), pergelés (karamellizálás), stb. És olyan fűszerek, amiket mi itt idehaza keveset vagy alig látunk, kóstolunk: kapor, csombor (borsikafű), tárkony, rozmaring. Azért más ez, mint a mi mindennapi só-bors-paprika szentháromságunk...

Bizony mondom, summázatképpen: ha arra járnék, mégsem kerülném ki a panziót.

* az osztályozásról pl. ld. itt

9 komment

Címkék: erdély szakácskönyv székely

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Scala 2008.05.01. 01:08:00

A fűszerek, amiknek szerinted mi még hírét sem hallottuk, pl. a kapor, tárkony, rozmaring: alapfelszerelés... Borsikafűt ezen a néven ismertem. Tény, hogy nem csomborként, de szintén tagja az "alapcsomagnak". (Láttam, hogy még szerk. alatt, úgyhogy csak halkan: - vannnak benne elütések, nem is kevés... - ugye a disztigál is egy elütés/ütés hiánya? :-) Ölég szomorú volna, ha nem...) Hogy lehet receptet írni mennyiségek nélkül? Túlzottan nagyvonalúan hangzik, ezért nem segítség, csak fejtörést okoz... A disznóagy kaja: fújjjj! Ahhh, beleborzongtam, és a többi felsorolt is, hááát. :-(

Ismeretlen_54136 2008.05.02. 17:35:53

naná, de azért kösz javítom, viszont: mint írtam: "keveset vagy alig látunk" - khm, vagyis nem mondtam hogy nem ösmerjük őket...

Ismeretlen_1974 2008.05.02. 20:06:57

Holnap nálunk málé lesz gomolya túróval. Mióta meghalt mindkét nagyanyám nem ettem echte székely kaját, de anyukám töltöttkáposztája azért közel van.

Scala 2008.05.04. 02:08:14

A retusált, idealizált fotókról osztom a véleményed: kicsit taszító, ha túlontúl tökéletes. Székely vicceket amúgy - szórakoztatásképpen - nem szerkesztettek bele?

Leta 2008.05.04. 08:39:14

Tárkony nálam is alap. Nagyon szeretem. Kapor meg elengedhetetlen túrós palacsintába:) És terem a kertünkben is. Borsikafű és rozmaring viszont nekem is unikum. Ezek szerint én vagyok az átlag.

Scala 2008.05.04. 11:25:19

Egy időben én is próbáltam termeszteni azt hiszem bazsalikomot, meg még két fajta fűszert virágládában az ablakpárkányon, de elhalt a kezdeményezés (is)... :-). Fűszermester Kotányi, esetleg Rozi. De pl. pirospaprikám a botrányok óta nagyon biztos forrásból van csak, most egy ideje nincs is... Úgy tűnik mediterrán/bio/kicsit makrobiotikus konyhára berendezkedett háztartást viszek.

Ismeretlen_54136 2008.05.04. 14:28:50

és az unikum, az mi neked, leta? mert nem hiszem ám, hgy te lennél az átlag... :D

Leta 2008.05.04. 18:40:08

Ó, hát csak arra gondoltam, hogy a négy emlegetett fűszerből kettővel rendszeresen összefutnak ízlelőbimbóim, ahogy Scala esetében is alapnak számítanak, de kettőt meg keveset, alig látok, mint te. Szóval e fűszerek fogyasztása terén volnék valamiféle átlagotok. Az unikum nekem különleges ritkaság. Így kisbetűvel, k-val. Nagybetűvel és c-vel számr... vagyis ujjbegyeimre sem veszem, annyira távol áll tőlem az ízvilága:)

Scala 2008.05.04. 19:12:49

Leta, teljesen egyetértek, és csak halkan jegyzem meg, hogy már én elsőre is értettelek... ;-) Huszonnyolc meg tizenhaT?! Meg van veszve ez a program!!!
süti beállítások módosítása