ha a blogom NEM TECCENE...

HTML

juss murmurandi

  • oázis: Úristen, jól látom, hogy csillagos ötöst adtál a Talált nőre? Ajaj, nagyon föl kell kötnöm a... ... (2009.07.21. 19:23) 5*-ös könyveim
  • Cotta: Én tavaly olvastam és lenyűgöző volt. Azt írtam róla az akkori naplómban: a pina és a fasz hatalmá... (2009.07.20. 10:06) Lady Chatterly szeretője
  • szamárfül/pável: dehogy, szeretem a kommentelőket! :) (2009.07.19. 14:47) Lady Chatterly szeretője
  • http://klematisznaploja.blogspot.com/: Na, közben meg a rendszer javította, most meg tiszta lükének tűnök :))) Befejeztem. (2009.07.19. 14:46) Lady Chatterly szeretője
  • http://klematisznaploja.blogspot.com/: klematisznaploja.blogspot.com/ - Már rég nem az a blogomnak a címe :) (2009.07.19. 14:45) Lady Chatterly szeretője
  • Utolsó 20

benéz

Felkerültél a térképre! :)

Címkék

15 (2) 16 (2) 17 (2) 1956 (8) 2005 (2) 2006 (3) 2007 (4) 2008 (2) 24 (2) aforizma (2) album (4) amator (2) amerika (2) babits (2) baki (2) balaton (3) banzoltanandras (3) bíró kriszta (3) bkv (5) block lawrence (3) blog (17) blogolás (2) bolgar gy (2) bor (5) bp (4) buda (2) budapest (2) burgess a (2) ciki (3) csakugy (3) csukás istván (3) dedina (2) doku (2) domonyi rita (2) dvd (2) ebed (2) elet (6) erotika (2) erotikus irodalom (3) esterhazy p (2) evocatio (5) ferfi (2) feszt (2) film (19) foci (2) forgacs zs (2) foto (2) fozes (2) francia (4) fringe (2) garay jános (2) gasztro (8) google (2) gyerekkonyv (2) hangulat (2) heti mozaik kommentar nélkül (6) hornby nick (2) horror (2) horvátország (2) hrabal (2) iancu l (3) idezet (3) index (2) ing (2) irán (3) író (9) irodalom (13) irok (2) italia (3) játék (9) jókönyv (4) kaja (2) kaminer (2) kassák (2) kedvenc (3) képregény (4) kérdés (3) kiallitas (3) kína (3) kinai (2) kínai irodalom (2) kiszely gábor (2) könyv (17) konyv (24) könyv7 (3) konyvek (2) könyvfeszt (2) könyvtár (3) kosztolányi (3) krúdy (2) kurvaország (2) lackfi (2) leltár (2) lévai k (2) lichter p (2) lovas ildikó (2) lucky luke (2) magany (2) magyar (7) magyarország (2) makedonia (3) makine (2) márai (2) mccarthy c (2) media (4) melo (3) mese (2) mozi (13) mtv (2) munka (3) muzeum (2) nagy g (2) nőirodalom (2) norvég (3) norveg (5) novella (2) nyár (3) nyugat (2) olvasas (3) olvastam (2) palahniuk (2) párt (2) petőfi (2) politika (4) politikus (2) ponyva (4) proli (3) radnoti (4) reakció (2) reakcio (2) recept (2) reci (2) regeny (10) regény (5) rendorseg (2) riport (2) robot (2) sajtó (2) salinger j d (2) saramago josé (3) satrapi m (2) shakespeare (2) sir (2) sor (2) sorozat (2) spiegelmann laura (2) spiro (2) strasser todd (2) susanka (2) szakacskonyv (3) szakácskönyv (2) szdsz (2) szellemkutya (2) szerb antal (6) szerelem (2) szex (2) szinek (3) szinhaz (2) szo (3) tánc (2) termeszet (2) test (2) thesszaloniki (2) tóth krisztina (2) tv (8) ulickaja (3) utikonyv (4) vamos m (3) vaszary (3) végh attila (2) vers (15) vida gábor (2) worldpressphoto (2) zeller f (2) zene (15) TELJES CÍMKEFELHŐ

No country for old man - Könyv vs. Film

2008.04.01. 14:08 szamárfül/pável

Anton ChigurhJavier Bardem Oscar-díjával
 

 

 

 

 

 

 


Anton ChigurhJavier Bardem Oscar-díjával
 

 

 

 

 

 

 

 

 

McCarthy, Cormac (1933) : Nem vénnek való vidék
ford. Bart István, Magvető, 2008
vs.
Nem vénnek való vidék Rendezte Ethan Coen & Joel Coen, 122 perc, 2007

fókusz.hu , Zsellér Máté/sg.hu , bookline.hu, kultissimo/Velkei Tamás, a film linkjei: port.hu

Cormac bácsi prózája elég idegesítő, mert se nem normális regény, se nem igazi forgatókönyv, valahol inkább a kettő közt. Leírásai a kameramozdulatokat idézik, és ez megy száz oldalakon át... Értsd ezt úgy, hogy egy egyszerű cselekvéssornak minden egyes elemét leírja: hősönk 'elteszi a kést, elvág valamit, átteszi a másik kezébe és visszateszi a tokjába a kést'... és sok ilyen van ám.
A K(önyv) főszereplője egyértelműen a zsaru, Ed Tom Bell (Tommy Lee Jones) , a F(ilm)ben ez már kétséges, sőt nem véletlenül kapta az Oscart Javier Bardem Anton Chigurh megformálásáért.
A F-nek nagy húzása a harcikutya-jelenet a folyóparton, a K-ben simán üldözik, Moss elúszik, igaz, megsebesül, de ahogy a vásznon gondosan, sietség nélkül tisztogatja az utolsó pillanatig a biztos lövés érdekében a pisztolyát, azzal sokat megmutat Llewelyn Moss jelleméből is (Josh Brolin játssza).
Három férfi a nyolcvanas évek vadnyugatáról, ahol már a drog uralkodik mindenek felett... A filmből lejön, hogy a drogiparban bizony a nem jó fejek dolgoznak, ám Hollywood már nem ment el addig, ameddig a K, illetve McCarthy, aki bizony vissza-visszatérve kárhoztatja a cuccot és használóit - leginkább a vén zsaru morfondírozási adnak ennek keretet. Krokodilbőrszerű arca mögött érző szív dobog, mindene a kis öreg felesége: "...nekem az volt az életem legszerencsésebb napja, amikor megláttam kilépni a boltból és én megpöccintettem neki a kalapomat mire ő meg majdnem visszamosolygott rám. Így kezdődött." Hát nem aranyos?
De inkább komorak a gondolatai: a prózát az ő kurzív elmélkedési szakaszolják. És mindjárt kevesebben mennének el moziba, ha közismert lenne a szerző konzervativizmusa - mert ő beszélhet ki a zsaruból. Itt egy nőt idéz először, majd ő kezd beszélni: "...De azért csak mondta a magáét. Végül aztán kivágta az aduászt: nekem nem tetszik az ahogy az országot vezetik. Én azt akarom hogy az unokám szabadon csináltathasson magának abortuszt. Én meg erre azt feleltem neki hogy asszonyom ahogy én ezt az országot elnézem emiatt egy csöppet sem kell aggódnia. Amilyen irányba a dolgok haladnak nem nagyon kétlem hogy a maga unokája annyi abortuszt csináltathat majd amennyit csak akar. Sőt nemcsak abortusza lehet de a nagyanyját is elaltathatja ha neki úgy tetszik. Na ezzel aztán vége is lett a beszélgetésnek."
És nem árulom el a legvégét: rozzant nagybátyjánál a rendőr megvallja, hogy közmegbecsülése a megyében bizony hamis alapokra épült, háborús érdemrendje nem is az aminek látszik... (Többet a regényből!) 

Még pár eltérés a Film és a Könyv közt: a F-ben a srác jó későn kutatja át a pénzestáskát, a  K-ben kétszer is, de csak másodjára eléggé alaposan, és akkor már ott vagyunk a végzetes motelben. Valamint a jeladó egy preparált bankjegyköteg közepén volt eldugva - ahogy a F-ben Moss mintegy véletlen megtalálja, az elég lúzer dolog... a K.-ben ez nagyobb próbatétel volt.
Moss iszkolása közben felszed egy stopposlányt, és on the road leadja neki az élet minden fontostudnivalóját, kb mint ahogy malacka abszolválná a ZéHát a Taoóból, gyorstalpalósan. Na persze ennél komolyabban, Moss már a halálra készül, és koraértett bölcsességét is rossz örökösre hagyja: Ch. a lánnyal is végezni fog.

Nem épp lírai mű - leginkább egyfajta cinikus humor süt át rajta, amikor a kissé debil (?), de fejvadász-bérgyilkos [talán csak páros szakban tanítják?] szakmáját profin űző Anton Chigurt mutatja be apránként: nincs humora, nem érdemes és nem is lehet vele viccelni. Nem is csoda, hogy kék szemét igen sokan mint utolsó dolgot látják az életben... (Az iwiwen abban versenyezhetne Hannibállal, kinek van kevesebb élő ismerőse :D ) Hasonló elem Ch. bemutatáshoz a F.-ben a tejesüveges jelenet - alapja a K-ben egy hasonló rész, csak máskor, gyümilével, és rendőrök nélkül. Rendesen beteg csávó: kivégzés előtt arra kényszerít, nézz figyelmesen a szemébe. Egyik utolsó áldozatát, Moss özvegyét (persze ő tett azzá) csak azért kutatja fel, mert Mossnak korábban megígérte, hogy megöli a nejét, ha nem lesz szófogadó... Ch. hosszan elbeszélget a nővel, és csak akkor végez vele, amikor az "elismeri", hogy igen, már érti, miért kell meghalnia... De inkább idézek. Itt épp kivégez valakit: Ch. "pontosan a homloka közepébe lőtt aztán felegyensedett és nézte. Nézte hogyan pattannak el a hajszálerek a szemében." Az sem semmi, hogy mikor megsebesül, először állatorvosi patikaszereket szerez magának... Szeret áldozatot alázni pénzfeldobással, úgy hogy meg sem mondja, a másik helyett ő már feltette annak tétjét is - az életét. És bizony kétszer szerencsét is hoz a pénz annak, aki az útjába akadt, igaz, a második esetben (a K-ben csak az első szerepel) Ch. még visszatér, Mrs.Moss csupán haladékot kapott.

A F-ből nem derül ki, miért tűnik el Moss kocsijának zárja mellől egy fémlemez: amcsiéknál ezen vannak a tulaj adatai, így bukkanhat rá Mossra Chigur. Ezt persze Ámerikában értik, mi nem. Talán a szinkronnak kellett volna belecsempészni egy kis magyarázatot a jelenet dialógusaiba.

És még egy apróság, kedves Mr.McCarthy: elég idétlen stílusjegy hogy (csak) félig hagyjuk el a központozást: van nagybetű és pont de nincs vessző így csak nehezeb olvasni néha találgatni kell mit is akar mondani a szerző bácsi mert gondolom azért ezt nem Bart I. követte el.

4 komment

Címkék: mozi könyv bardem j mccarthy c

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Scala 2008.04.02. 00:06:31

Csak a filmet láttam, feliratokkal. Tökre lejött, h. fémlemez + adatok...

Scala 2008.04.02. 00:08:08

Tényleg 80-as évek? Én 70-es éveket gondoltam. Akkor a barátnőmnek volt igaza!!!

Ismeretlen_92704 2008.04.09. 11:14:33

Érdekes összehasonlítás. Egyre kíváncsibb vagyok a könyvre, még ha ezek szerint lehet hogy a film a jobb... (?) Egyébként, kösz hogy rátaláltál a blogomra :-)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.03.16. 20:37:35

na jo, már látom írtam itt hüJeségeket is
süti beállítások módosítása