mielőtt belekezdek, azon filózom, ez kulttöri-é, vagy milyen más kategóriába suvasszam..?
szóval, amit ma olvastam (csak bele) :
History of the food chain from agriculture to consumption and waste
31 August - 3 September 2006, Gödöllő,
... book of abstracts program & list of participants [ed. by Éva Vámos] Hung. org. Hungarian Chemical Society [etc.]. Bp., MKE 2006
Ennek egy előadásvázlata szerint
a kefír útja Pólóniából eredeztethető.
itt az okosabbnál okosabb elődjei a mai élelmiszeripari mérnököknek, látva, hogy a kumisz milyen jó élettani hatással bír a fertőző és egyéb csúf nyavalyákban szenvedő betegeknél, kísérletezni kezdtek a tejtermékekkel, erejsztgették össze meg vissza, míg végül - nem feledni, a békebeli 1860-as években járunk! - megszületett a K e f í r maga! (valószínűleg sok.nullás verzóban, persze)
és így indult el a népeledelség útján - legalábbis pl. nálunk, a Westbalkánon, mert pl. szerintem sokszor fel kell az ilyesmiket találni, így pl. Keleten is feltalálhatták jó régen - , szóval ismerve kedvező táplákozástani hatásait, lassan állambácsiék is beszálltak talán népszerűsíteni a cuccost.
(na erről csak azért blogtam egyet, mert tetszett a téma. Biztos lehet a fentieken pontosítani, én sajnos épp csak átfutottam a fél oldalnyi angol szöveget és utólag, emlékezetből írtam ezeket... )
és mert finom, marad a kultúrtöri rovatban, pont :)
1 kis extra:
a lengyel konyháról
pörcike · http://porcike.freeblog.hu 2006.11.03. 16:46:52
murci · www.murci.freeblog.hu 2006.11.03. 17:20:24
Blana 2006.11.04. 09:21:21
Nia 2006.11.04. 23:13:16
Ismeretlen_54136 2006.11.05. 00:48:17