A nagy szovjet fazék
a szocializmus szakácskönyve
Wladimir és Olga Kaminer
ford. Almássy Ágnes, Helikon, 2007
könyves.blog.hu , videó a szerzőkről , kello.hu
3/4
A szovjet érából Némethonba telepedett (és németül író) szerzőpáros könyve bővelkedik nosztalgikus ízekben (a korosabbaknak), illetve egy letűnt világ elevenedik meg (a fiatalabbaknak) – miközben körbelakmározzuk fél Ázsiát.
Mégis, talán túl sok a recept, és lehetne több felvezető kör, ami ebben a régiók szerint felosztott szakácskönyvben van. Így kiderülhetett volna, valóban slendriánok-e a szerzők, vagy nem mindig sikerül humorizálniuk: pl. a Tatárföld c. fejezetnél nem tudtam eldönteni az addigiak alapján, szerintük poén-e a tatár-bifszteket nyereg alatt puhított húsnak nevezni, vagy simán nem néztek utána a dolgoknak. És ha már a hiányosságok: egy szakácskönyvbe illik képeket is tenni. Nem csak karikatúraszerű skicceket a régiós fejezetek elején, hanem fotókat a kajákról.
Mielőtt leleplezném a címben említett, morbid nevű étkeket, még pár szó a prózai részről (amennyiben poétikainak vesszük a recepteket – azok sem érnek ki a margóig). Van benne naplójegyzetszerű írás az odesszai nagyszülők emlékére, találó nemzetkarakterológiai summák a németekről – akiknek immár nemzeti ételük a döner kebab, és persze sok sok kedves és kevésbé kedves megjegyzés az oroszokról. Igen, a vodkáról is. (Amit sokáig bornak neveztek.)
Ezután – elég kerge útvonalon – körbekóstoljuk a volt Szovjet kondért. Benézhetünk az örmény, fehérorosz, ukrán, azeri, szibériai, üzbég, lett, tatár, dél-orosz konyhákba, fazekakba. Megjegyzem: kimaradt pl. a litván. No de csapjunk a lecsóba: következzék a kötet két legbizarrabb nevű étke – merő véletlen-e, nem tudom, de mindkettő a lett konyha remekeként szerepel.
Nyúlsajt (csak röviden)
A szalonnával megspékelt nyulat megsütjük, majd pároljuk is, kicsontozzuk, ledaráljuk. Omlettet készítünk, sajttal szintén ledaráljuk. Mindezt vargányás, vajas, fűszeres (kömény, majoranna, kapor, bors) masszával és plussz tojással még gyúrjuk egy ideig… Három mm vastag tésztába burkoljuk és kis hőfokon fél órát sütjük.
Répapuding
Kell: répa, víz, cukor, keményítő, citromlé.
Répát pucol, reszel, puhára főz. Hozzáad, felforral egyszer. Kiönt, hűlni hagy, tálal.
:o)
/media/image/200708/
http://murci.freeblog.hu/archives/2007/08/31/olvasonaplo_2007_aug/
juss murmurandi